אין דבר מתסכל יותר מאשר ליקויי בניה בבית החדש שרכשתם והשקעתם בו את כל כספכם. במקום לתכנן את חנוכת הבית אתם צריכים להתמודד עם סדקים, קילופים, נזילות, חלון שלא נסגר, קיר עקום, צנרת מגמגמת ושאר מרעין בישין. מה ניתן לעשות? מי אחראי? ממה צריך להיזהר? איך אפשר להימנע מטעויות מראש? ננסה לעשות לכם סדר.
למשרדנו בפארק המדע מגיעים לקוחות רבים, אובדי עצות, מתוסכלים, מטורטרים ומיואשים שמנסים ללא הצלחה להתמודד עם מוקד שירות (יש שיאמרו מערך התשה מתוכנן היטב) של חברות בניה מנוסות שמנסות בדרכים שונות להימנע מתיקונים או מפיצוי. למצער פעמים רבות זה מצליח להם ולקוחות רבים מתייאשים ואינם פונים לייעוץ משפטי מקצועי. חשוב שתדעו – במסגרת החוק כל הרוכש דירה חדשה מקבלן זכאי לאחריות לתיקון הליקויים שהתגלו בדירה בתקופה שלאחר מסירת החזקה בדירה. תקופה זו נקראת תקופת בדק.
בתקופת זו חובה על המוכר לתקן את הליקוי. תקופה זו מתחילה עם מסירת החזקה בדירה והיא שנים לפי 7משתנה ונעה בין שנה ל- הליקוי (ליקוי במוצרי מסגרות ונגרות, אלומיניום ופלסטיק, ליקויים בריצוף וחיפוי פנים, כשל בתפקוד ובעמידות של מכונות ודוודים ומערכות בידוד, נזילות במערכות צנרת, התפוררות או סדקים בקירות ועוד). תקופת אחריות- בסיום תקופת הבדק מתחילה תקופת שנים. בתקופת האחריות 3האחריות ל חובת ההוכחה חלה על רוכש הדירה וזאת בשונה מהתקופה שקדמה לה שאז נטל ההוכחה מוטל על הקבלן. אחריות שאחרי האחריות - גם לאחר תקופת הבדק ותקופת האחריות עדיין ניתן להטיל אחריות לליקויים על הקבלן.
במקרים חריגים ומצומצמים יותר, כגון כאשר התגלתה אי-יציבות בבניין או בבטיחותו, שמקורה בשלד הבניין או ביסודות או התגלתה תקלה שלא הייתה אפשרות סבירה לגלות אותה בשנים הראשונות למגורים, אם רוכש הדירה הודיע על אי-התאמה למוכר כבר בשנים הראשונות לאחר קבלת הדירה, והליקוי לא תוקן. אז מה עושים? איך מתמודדים? איך מוודאים שהקבלן מתקן את הליקויים? היערכות מוקדמת בעזרת אנשי מקצוע - כמו בכל תחום, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הבעיה היא לנסות להימנע ממנה (או לצמצם אותה) עוד במהלך המו"מ לקראת חתימה על הסכם המכר הסופי, כאשר לקבלן יש יותר נכונות ורצון טוב לבוא לקראת הרוכשים בין אם בהטבות בניה, בתנאי מימון, בהרחבת האחריות והיקפה וכו'.
רבים אולי לא יודעים אך גם הסכם "סטנדרטי" לכאורה של קבלן יכול וצריך לעבור בדיקה של עו"ד מומחה שידרוש שינויים במקרה הצורך.