נכה שהוכר על ידי משרד ביטחון זכאי לזכויות כלכליות משמעותיות ביותר לעיתים משמעותה פיצוי כספי 186,472חד פעמי נכבד [עד סך של נכות] ולעיתים גם קצבה -19%₪ ל יהיה 100%כאשר נכה ביוער של זכאי לקיצבה בסיסית חודשית של ₪ וכן לתוספות בסכומים 6,390עד של אלפי ₪ נוספים לכל חודש, בהתאם למצבו האישי של הנכה [גיל, מצב משפחתי, הצורך בעזרת הזולת, רכב רפואי, ניידות, נצרכים, השכלה ועוד].
למעשה, אפילו נכות, יכולה 10% בשיעור נמוכה יחסית לזכות את הנפגע בפיצוי משמעותי כמענק חד -₪49,299מאוד של כ פעמי. זכויותיהם של נכי משרד הביטחון - אותם אלו שנפגעו בעת ועקב שירותם הצבאי - מוסדרים ומעוגנים בחוק מסורבל ומורכב הידוע כחוק הנכים 1959 (תגמולים ושיקום), תשי"ט- [נוסח משולב] (להלן: "החוק"). ברם, כדי לחסות בצל הוראות החוק יש לעמוד במספר תנאים.
1 התנאי ראשון - הקבוע בסעיף לחוק מגדיר את זהות הנפגע המוכר על פי החוק: ) חייל 2)חייל המשרת בשירות סדיר 1 ) חייל בשירות 3 בשירות מילואים )חייל שירות 4) חייל משוחרר 3קבע ) עובד השב"כ 5 במשמר הגבול ) סוהרים. 7) שוטרים 6והמוסד במאמר מוסגר נציין כי קיימת אפשרות נוספת להכרה של משרד הביטחון בפגיעה באזרחים – במקרה של 'נפגעי פעולות איבה', חלילה, אך המדובר בסוגיה נפרדת שלא נתייחס אליה עתה.
בכל אופן, חשוב לציין כי החוק שולל כפל תשלום על אותה חבלה ו/או פגיעה. לכן, אם הנכה הגיש תביעה כפולה הן לקבלת תגמולים מביטוח לאומי והן תביעה למשרד הביטחון והוכר על ידי שניהם, יהיה עליו לבחור קבלת הקצבה רק מגורם אחד.
לכל אחד מהמקורות יתרונות וחסרונות לדוגמא חוק הנכים מעניק זכויות רחבות לבני המשפחה מדרגה ראשונה, ולפיכך רצוי בטרם הגשת התביעות למקד את הצרכים של הנכה.
התנאי השני – הגשת התביעה במועד: יש חשיבות רבה להגשת התביעה בלוח הזמנים הקבוע בחוק וטרם חלוף התיישנות. בניגוד לתביעות נזיקין "רגילות" שמתיישנות שנים, במסגרת תביעה מול 7בחלוף קצין התגמולים על הנפגע להגיש התביעה תוך שלוש שנים ממועד השחרור מהשירות. רבים הזכאים "שנרדמו" על זכויותיהם ונדחו רק בגלל איחור בהגשת התביעה.