מאמר מאת: עו"ד יניב גבע, ממשרד יניב גבע ושות' משרד עורכי דין ברחובות. מאמר זה יביא בסקירה כללית כיצד על העובד להתמודד בהליך השימוע לפני פיטורים, החל משלב קבלת הזימון לשימוע ודרך השימוע עצמו. למשרדנו ניסיון רב בתחום דיני העבודה, הן בייצוג עובדים והן בייצוג מעסיקים. במהלך השנים התפתחה הפסיקה בכל הקשור להגנה על זכויות עובדים בהליך הפיטורים. הדבר נבע בין היתר בשל המגמתיות הגוברת בקיפוח זכויות העובדים במקום עבודתם וזילות בחובות החלות על המעסיק בכל המוגע לזכויות העובדים.
אחת מהחובות הללו היא קיום שימוע ומתן זכות טיעון לעובד בטרם פיטוריו. העיקרון העומד מאחורי חובת השימוע למעסיק ומתן זכות טיעון לעובד, קובע כי מי שעומד בפני איבוד פרנסתו, חשוב שידע מבעוד מועד מהן הסיבות שמובילות לרצון לפטרו, וזאת על מנת שתינתן לו הזדמנות אמיתית לספק הסבר ראוי ומשכנע שלא לעשות כן, ובכך להפוך את רוע הגזירה. כיום, כל מעסיק, בין אם הוא אדם פרטי ובין אם הוא חברה פרטית או ציבורית, מחוייב לזמן עובד לשימוע לפני פיטורים באמצעות מכתב זימון אשר בו מפורטות הסיבות שבעטיין נשקלת האפשרות לפטר את העובד.
העובד זכאי להתייצב להליך השימוע כשהוא מלווה ע"י נציג מטעמו, לרבות עו"ד, וזאת על מנת לאפשר לעובד למצות את מלוא זכות הטיעון שלו. יצוין כי אם קיים חשש לאי תקינות הליך הפיטורים, הרי שבפני העובד קיימות מספר דרכים חוקיות לתקוף את ההחלטה לפטרו, כגון הגשת בקשה למתן צו מניעה לבית הדין לעבודה, שימנע מהמעסיק לפטר את העובד עד למיצוי הליך הפיטורים כדין.
זכות הטיעון במסגרת הליך של שימוע הינה זכות יסוד: פסיקה ענפה ורבה התייחסה לחובת השימוע ונקבע כי זכות הטיעון לעובד במסגרת הליך של שימוע הינה זכות יסוד הקנויה לעובד מכח יחסי העבודה בינו לבין מעסיקו והיא נובעת מכללי הצדק הטבעי ומחובת ההגינות, שהיא חובה חזקה יותר מחובת תום הלב. גם בכל מקרה של כוונה לשנות את תנאי עבודתו של עובד ולא רק בטרם פיטוריו, יש לאפשר לעובד לומר את דברו.